Bits of Poetry

Mapping the shifting landscape of digital poetry

Digitale poëzie is een spannend poëtisch genre dat voor het eerst op het Poetry International Fstival wordt gepresenteerd. Hoe nieuw digitale poëzie eigenlijk is, zoekt dichter en filmkenner Jan Baeke uit in een inleiding over de voorgeschiedenis van het genre: van Marinetti tot de Ciné- poèmes. Wat maakt digitale poëzie ook zo anders dan 'gewone' poëzie? Aan de hand van een persoonlijke bloemlezing laat literatuurwetenschapper en literair recensent Yra van Dijk de ongekende mogelijkheden van het genre zien.

Van Dijk kiest ervoor werken te tonen van voornamelijk Nederlandse dichters die de verschillende aspecten en verschijningsvormen van digitale poëzie illustreren. Verschijningsvormen zijn bijvoorbeeld de temporaliteit in het werk van Tonnus Oosterhoff, de multi-medialiteit van Rozalie Hirs en de meerstemmigheid in het werk van Jan Baeke.

Na Bits of Poetry kunt u nog de hele week terecht in het laboratorium in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg. U vindt er internationale werken van de Russische Olia Lialina, Brian Kim Stefans (VS), Noah Wardrip-Fruin (VS), Aya Karpinska (VS) en Mark Napier (VS). Ook zijn er werken te zien van Nederlandse bodem, die zijn voortgekomen uit Poëzie op het scherm, het samenwerkingsproject tussen de Fonds voor de Letteren, Waag Society en het Fonds BKVB. Bits of Poetry wordt volledig in het Engels gepresenteerd.

bits of poetry.gif
Brian Kim Stefans, the dreamlife of letters From: Electronic literature collection, volume one
http://collection.eliterature.org/1/worls/stefans_the_dreamlife_of_letters.html

Dit programma wordt gesponsord door Apple Premium Reseller MacHouse www.machouse.nl

  •  Maandag 15 juni, 20.00 uur, Kleine Zaal ¦ presentatie Jan Baeke & Yra van Dijk
  •  Reserveer hier kaarten voor dit programma.
Poetry International Festival