Muziek

De jubileumeditie van het Poetry International Festival presenteert de relatie tussen poëzie en muziek zo direct mogelijk. Voordrachten van de dichters worden afgewis-seld met optredens van vermaarde solisten die de klank van de dichter scharen aan de unieke klank van hun instrument. Tijdens de speciale jubileumprogramma’s spelen ensembles die opvallen door de relatie die zij hebben met taal in het algemeen en poëzie in het bijzonder. De solisten zijn Pierre Bastien, Jozef van Wissem, Liza Ferschtman, Martin Tervoort en Wolter Wierbos. De ensembles zijn De Kift, Slagwerkgroep Den Haag, Meindert Velthuis en Rita Knuistingh Neven en Dichters Dansen Niet. Kijk voor meer informatie over De Kift in het rechtermenu. Informatie over alle andere muziekoptredens vindt u hieronder.

 

Solisten 

                                    Pierre Bastien
Pierre Bastien
di 16 juni, 20.00 uur, De keuze van Tatjana Daan ¦ grote zaal

De Franse musicus/componist Pierre Bastien ontwikkelde zijn eigen muzikale universum met zijn mechanisch orkest Mecanium. Hij deelt met festivaldichter Jacques Roubaud de fascinatie voor mechaniek en mathematiek in relatie tot taal. Evenals festivaldichter Roubaud is Bastien verbonden aan OULIPO, Ouvroir de Litérature potentielle (Werkplaats voor potentiële literatuur), een los verband van Franstalige schrijvers en wiskundigen.

Jozef van Wissem (1).jpgJozef van Wissem
wo 17 juni, 20.00 uur, 'The War Works Hard' ¦ grote zaal

De Nederlandse minimalistische componist en luitspeler Jozef van Wissem is bekend om zijn ongebruikelijke aanpak van Renaissance en Barok muziek, waarin hij gebruikmaakt van omkeringen, palindromes en 'cut-up' technieken. Hij woont en werkt in New York. 

Liza FerschtmanLiza Ferschtman
do 18 juni, 21.30 uur ¦ kleine zaal

De jonge violiste Liza Ferschtman is een van de toonaan-gevende musici van haar generatie. Ze is een veelgevraagd soliste en speelde met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Prague Philharmonia. Ze kreeg in 2006 de Nederlandse Muziekprijs. Tijdens het festival speelt zij onder andere stukken van de eigenzinnige componist Eugène Ysaye.

martin tervoort bron: future bloqueMartin Tervoort
do 18 juni, 21.30 uur, Rutger Kopland 75 jaar ¦ grote zaal

Martin Tervoort componeert en is uitvoerend musicus (basklarinet, saxen) in het grensgebied tussen jazz, geïmproviseerde en moderne muziek. Tien jaar geleden maakte hij samen met Rutger Kopland de cd Geluiden uit het Noorden. Tijdens het festivalprogramma Rutger Kopland 75 jaar presenteren ze samen de opvolger van dit project, Aan de grensland. Geluiden uit het Noorden 2.

Wolter WierbosWolter Wierbos
vr 19 juni, 21.30 uur, Kijk, het heeft gewaaid ¦ grote zaal

Wolter Wierbos, trombonist en instant composer, speelt op wereldniveau met uiteenlopende musici. Ook speelde hij mee op meer dan honderd cd's en lp's. Vorig jaar verscheen zijn tweede solo cd. Speciaal voor het slotprogramma krijgt hij een instant compositie opdracht met de titel van het programma als thema: Kijk, het heeft gewaaid. Na afloop speelt hij op uitnodiging van Poetry International samen met Dichters Dansen Niet en bassist Ali Haurand.


Ensembles

Slagwerkgroep Den Haag 
13 juni, 20.00 uur, Opening ¦ grote Zaal

Slagwerkgroep Den Haag speelt op de openingsavond I Delayed People's Flights by Walking Slowly into Narrow Hallways, een compositie van Mayke Nas en Wouter Snoei voor vier spelers, vier stoelen, vier versterkte schoolborden en interactieve elektronica op basis van een tekst van Peter Handke.

Meindert Velthuis en Rita Knuistingh Neven
16 juni, 21.30 uur, W.H. Auden: 'The music must always play' ¦ grote Zaal

De Rotterdamse bariton en countenor Meindert Velthuis en pianiste Rita Knuistingh Neven vertolken tijdens het programma rond de dichter W.H. Auden drie liederen van Hans Werner Henze die gebaseerd zijn op gedichten van Auden.

Dichters Dansen Niet
19 juni, 22.30 uur, Slotfeest ¦ grote Zaal

Dichters Dansen Niet, het collectief rond Serge van Duijnhoven en DJ/ producer Fred De Backer, sluit op 19 juni de 40e editie van het Poetry International Festival af met een bijzonder optreden. Samen met jazzimprovisator Wolter Wierbos en de legendarische bassist Ali Haurand, oprichter van het European Jazz Ensemble en bassist in de band van Jacques Brel, zal Dichters Dansen Niet een voortreffelijke avond verzorgen.

Poetry International Festival