Nieuws

Zestig procent meer bezoekers 40e Poetry International Festival
21 juni 2009 

Het 40e Poetry International Festival Rotterdam is vrijdag 19 juni jl. succesvol afgesloten met de presentatie van ‘Kijk, het heeft gewaaid’, een bloemlezing met veertig gedichten die ooit tijdens een van de veertig Poetry International Festivals zijn ontstaan. 5500 liefhebbers genoten van 13 tot en met 19 juni een week lang van poëzie van dichters uit de hele wereld, van muziek en beeldende kunst. Het festival trok daarmee ruim zestig procent meer bezoekers dan in 2008. Voor het tweede jaar op rij bepaalden bezoekers zelf de hoogte van hun entree. 'Entree naar eigen waardering' leverde dit jaar ruim dertig procent meer inkomsten voor het festival op. Veel poëzieliefhebbers die niet lijfelijk in de Rotterdamse Schouwburg aanwezig konden zijn, volgden de festivalprogramma’s via de live streamings op www.poetryinternational.org.

41e Poetry International Festival
Rotterdamse Schouwburg / 12 - 18 juni 2010

entree naar eigen waardering 


Gedichtendag / 28 januari 2010


Festivaluitgaven blijven verkrijgbaar

21 juni 2009

Veertig jaar internationale poëzie in Rotterdam heeft veel moois voortgebracht. In het kader van het veertigjarige jubileum presenteerde Poetry International dit jaar dan ook een aantal bijzondere festival-uitgaven. De cd-box Ze kwamen om een dichter te zien’ bevat een selectie van 700 festivalvoordrachten van zo’n 200 dichters – in de oorspronkelijk taal en in vertaling - verzameld op 15 cd’s met bijbehorend boek. Het boek ‘Language in art’ en ‘Taal in kunst’ geeft een overzicht van de versmelting van kunst en poëzie tijdens de festivals in 2004, 2005 en 2006 en is een collectors item op zich. De bloemlezing ‘Kijk, het heeft gewaaid’, samengesteld door Janita Monna en uitgegeven door Arbeiderspers, bundelt de poëzie die aan de eerdere edities van het festival is ontsproten. De genoemde uitgaven blijven ook na het festival verkrijgbaar, in de boekhandel of via de webshop op www.poetry.nl.

NRCNext_ 17aug2009.pdf


Festivalprogramma’s terugzien

21 juni 2009

Alle internationale poëzievoordrachten van het festival zijn via www.poetryinternational.org live uitgezonden. De opnamen zullen worden nabewerkt en de komende weken via dezelfde site worden aangeboden. Ook zijn clips opgenomen met de dichters, korte filmpjes waarin zij zich voorstellen, vertellen over hun werk en hun poëzie voordragen. Ook die clips zijn binnenkort te vinden op www.poetryinternational.org.


Mischa Andriessen wint C. Buddingh'-prijs 2009
19 juni 2009

Donderdagavond 18 juni is tijdens het veertigste Poetry International Festival Rotterdam de C. Buddingh’-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut 2009 uitgereikt aan Mischa Andriessen. Na een spannende serie voordrachten door de vier genomineerden, ontving Andriessen de prijs uit handen van juryvoorzitter Wim Brands. De overige drie genomineerden waren Wim Benders, Johanna Geels en Tom Van de Voorde. In totaal deden dit jaar 24 dichters met hun debuutbundel een gooi naar de Buddingh’-prijs. Bekijk hier het uitgebreide persbericht: Andriessen wint Buddingh'-prijs


Première Wreed geluk. Claus, Vlaanderen en de liefde
10 juni 2009

Op dinsdag 16 juni beleeft de documentaire van regisseur John Albert Jansen over het leven van dichter Hugo Claus de première op het Poetry International Festival. Met deze film verslaat Jansen het leven en werk van Claus op een manier waarop dit nooit eerder is gebeurt. "De film gaat niet over de prozaschrijver, de toneelschrijver, de filmer of de publieke figuur. Het gaat alleen over de poëzie. In zijn poëzie geeft Claus zich het meeste bloot, kom je dichter bij zijn ziel", aldus Jansen over zijn film. In de documentaire komen ook verschillende (Vlaamse) vrienden en familieleden van de dichter aan het woord. Allen beschrijven ze hun band met vriend en kunstzinnige alleskunner Hugo Claus.

Op woensdag 17 juni vindt er een extra vertoning van de film Wreed geluk. Claus, Vlaanderen en de liefde plaats. Deze is om 22.30 uur in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg.


Poetrydichters op Dunyafestival 

31 mei 2009

Op Poetry Park van het Dunyafestival verzorgt Poetry International een klein voorproefje van wat we in onze jubileumeditie gaan presenteren. Zo worden de eerste exemplaren van de unieke cd-box 'Ze kwamen om een dichter te zien' geïntroduceerdDeze cd-box, met audiofragmenten van 700 festivaldichters uit 40 festivaljaren, zal pas tijdens het Poetry International Festival verkrijgbaar zijn. Als Dunyabezoeker kunt u alvast enkele bijzondere fragmenten van de cd-box beluisteren. Bas Kwakman, directeur van Poetry International, voert u hierbij mee door 40 jaar wereldpoëzie, geïllustreerd met de stem van markante dichters als Jozef Brodsky, Pablo Neruda, Hugo Claus, Matthew Sweeney, Mohammed Bennis, Derek Walcott en Rafael Alberti.    

In de aanloop naar het 40e Poetry International Festival treden drie festivaldichters alvast op tijdens het Dunya Festival in de Poetry Park tent. Yang Lian (China), Tua Forsström (Finland) en Umberto Fiori (Italië) dragen er voor uit hun werk.  

Het Dunya Festival vindt op zondag 31 mei plaats in Het Park, bij de Euromast. De festivaldichters treden er op in de Poetry Park, om 16.35 uur.

 

Poetry International Festival