Poetry online

Festivalpagina
www.poetryinternational.org doet ook dit jaar uitgebreid verslag van het Poetry International Festival via een speciaal hiervoor geopende festivalpagina. De verslaglegging is er volledig in het Engels.

Al sinds maart wordt geleidelijk informatie vrijgegeven over het festivalprogramma en de dichters. Van elke dichter vindt u er nu al een vooruitblik op de festivalselectie van gedichten, in de originele taal en in Engelse vertaling. En van een aantal dichters is audio of video beschikbaar. Luister bijvoorbeeld naar de Ierse Matthew Sweeney of de Nederlandse Nachoem M. Wijnberg.

Het juni-nummer van www.poetryinternational.org staat volledig in het teken van het Poetry International Festival. Aan het begin van de maand verschijnt het reguliere magazine, met daarin speciale aandacht voor de Nederlandse festivaldichters door de redacteur van het Nederlandse domein, Thomas Möhlmann. Dichters over wie nog geen informatie te vinden was, krijgen nu ook een eigen pagina met minimaal drie gedichten uit de festivalselectie.

Audio
Poetry International presenteert tijdens het festival de jubileumuitgave Ze kwamen om een dichter te zien. Ineke Holzhaus bracht 700 festivalvoordrachten van bijna 200 festivaldichters bijeen op vijftien cd's. Als voorproefje kunt u nu al op the sound of the poet luisteren naar voordrachten van Derek Walcott, Inger Christensen, Lars Gustaffson, Makoto Ooka, Carol-Ann Duffy, David Malouf, Hans Magnus Enzensberger, Vasko Popa, Allen Ginsberg, Mahmoud Darwish, Joseph Brodsky, Wole Soyinka, Pablo Neruda en Ernst Jandl.

Ook dit jaar maakt Radio Nederland Wereldomroep geluidsopnamen van alle programma’s van het festival. De volledige opnamen zijn veelal daags na het programma te beluisteren op Poetry International Web. Na het festival zullen alle voorgedragen gedichten worden toegevoegd aan de dichterpagina’s.

Video
Van een twaalftal dichters wordt tijdens het festival een kort videoportret gemaakt. Deze videoportretten zullen nog tijdens of kort na het festival online te zien zijn. Voor de videoportretten van vorig jaar, ga naar Poetry Clips.

Live uitzendingen
Bijna alle Internationale Poëzieprogramma’s van het festival worden live uitgezonden op de website. Indien u niet naar het festival kunt komen, schakel uw computer in en kijk op www.poetryinternational.org live mee. Klik hier voor het uitzendschema.

Filmpremiere
Op dinsdag 16 juni gaat op Poetry International de film Wreed geluk. Claus. Vlaanderen en de liefde over Hugo Claus in première. De film van John Albert Jansen is de eerste van een reeks dichtersportretten gemaakt voor Poetry International. Tijdens de première wordt de film eveneens vertoond op www.poetryinternational.org van 20.00-21.00 uur.

Internationale poëzie het hele jaar door 
Al bijna zeven jaar werkt Poetry International samen met internationale partners aan een maandelijks online poëzietijdschrift. Het resultaat is een uitgebreid archief met nieuws, essays, interviews en discussies, maar bovenal honderden gedichten - in de originele taal en in Engelse vertaling - van moderne dichters uit meer dan zeventig landen wereldwijd.

Poetry International Web wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Dienst Kunst en Cultuur van de Gemeente Rotterdam, het Hivos-NCDO Cultuurfonds, de Sanders Family Foundation en de partnerorganisaties in het buitenland. Voor de productie van audio en video werkt Poetry International samen met respectievelijk Radio Nederland Wereldomroep en Stichting Beeldrecensies.

Poetry International Festival