Poëzievoordrachten - Keuze van Tatjana Daan

Een nieuw gezicht, een nieuwe visie. Tatjana Daan greep de taak aan om als opvolger van de eerste directeur Martin Mooij het festival de eenentwintigste eeuw in te leiden. Voor de jubileumeditie nodigde zij de dichters Umberto Fiori, Gert Vlok Nel en Jacques Roubaud uit, die haar tijdens haar directeurschap erg hebben geraakt.

Daan mocht drie dichters uitnodigen, maar er waren er veel meer die haar hebben geraak. Zo zegt ze hierover: 'Ik denk aan zes groten: Izet Saraljic, Jaime Sabines, Dane Zajc, Angel Gonzalez, Slavko Mihalic en Hone Tuwhare. Toen ik mijn selectie voor het jubileumfestival maakte, kwam ik erachter dat ze inmiddels zijn overleden. Ik kies hen om ze te eren.'

Wel uitgenodigd werd Umberto Fiori, 'met zijn straatgedichten waarin niets gebeurt en toch werelden opensplijt'. Over een andere genodigde Gert Vlok Nel zegt Daan: 'Hij kreeg in Nederland bekendheid door zijn deelname aan het Poetry International Festival. Zijn zeldzame gedichten worden op een zeldzame manier gezongen.' De derde, maar zeker niet minste dichter die Daan uitnodigde, is Jacques Roubaud. 'Hij is streng, virtuoos en diep ontroerend. De top van de poëzie in Frankrijk, waar ik inmiddels vijf jaar woon.' Alle door Tatjana Daan gekozen dichters zijn op  dinsdag 16 juni te zien.

1Tantjana in het Stadhuis 2002.jpg
 oud-directrice Tatjana Daan in 2002 bij het stadhuis ¦ fotograaf Pieter Vandermeer

  •  Dinsdag 16 juni, 20.00 uur, Grote Zaal ¦ presentatie: Jean-Pierre Rondas, muziek: Pierre  Bastien
Poetry International Festival