Poëzievoordracht 'The War Works Hard'

Het programma 'The War Works Hard' omschrijft de schrijnende gevolgen van een oorlog, in dit geval de oorlog in Irak. Dichteres Dunya Mikhail veroordeelt in haar poëzie geregeld de acties van de Amerikaanse troepen in haar geboorteland, terwijl dichter en oud-soldaat Brian Turner als lid van de Amerikaanse strijdkrachten het Irakese volk wilde leren kennen en daarover schreef. Beiden staan ze aan een kant van het conflict, de een als soldaat die orders opvolgt, de ander als vluchteling voor geweld.

De Iraakse dichteres Dunya Mikhail was redacteur van de literaire bijlage van The Baghdad Observer voordat ze eind jaren negentig naar Amerika vluchtte omdat ze op Saddam Husseins lijst van gezochte personen stond. Haar eerste gedichten schreef Mikhail als tiener, aan het begin van de oorlog tussen Irak en Iran. Mikhails laatste bundel 'The War Works Hard' staat voor een groot deel in het teken van de recente oorlog in Irak. Zo wijdde ze onder meer een gedicht aan de gruwelen in de Abu Graib-gevangenis. Subversief, ironisch en satirisch, zo wordt haar poëzie genoemd.

Mikhail is verre van posities over de acties van de Verenigde Staten, maar woont en werkt daar inmiddels al enige tijd. Ook woonachtig in Amerika is de opvallende dichter Brian Turner. In 2005 debuteerde hij met de bundel 'Here, Bullet', waarmee hij enkele literaire prijzen in de wacht sleepte. Turner was zeven jaar soldaat en diende in twee oorlogen: Bosnië en Irak. Bijna alle gedichten uit zijn bundel schreef hij in zijn periode in Irak. Tijdens zijn tijd in Irak verdiepte hij zich in de Irakese cultuur wat zijn visie op de Iraki en Arabische cultuur veranderde.

Programma

Mikhail en Turner dragen elk voor uit hun werk. Aansluitend gaat Geert Buelens, zelf dichter, essayist en hoogleraar, met beide dichters in gesprek over de evolutie van het genre van oorlogspoëzie. Daarnaast is er aandacht voor de impact van de media op het genre. Vroeger werd het gedicht nog wel eens gebruikt als propaganda, vandaag ligt die functie bij media als radio, tv en internet, en laten oorlogdichters andere dingen zien.

  •  Woensdag 17 juni, 20.00 uur, Grote Zaal ¦ gespreksleider: Geert Buelens
  •  Reserveer hier plaatsen voor dit programma.
Poetry International Festival