Slot - Kijk, het heeft gewaaid

Tijdens het Poetry International Festival komen dichters vanuit de hele wereld bijeen in een voor hen vreemde stad. Het is een week gevuld met ongewone gebeurtenissen en ontmoetingen met collega's en hun poëzie, die dichters soms aanzetten tot het schrijven van nieuw werk. De bloemlezing Kijk, het heeft gewaaid is daarvan het tastbare bewijs.

De bloemlezing wordt tijdens de feestelijke slotavond gepresenteerd ter gelegenheid van het veertigjarig festivalbestaan. In Kijk, het heeft gewaaid wordt zichtbaar hoe de festivaloptredens van dichters als Seamus Heaney, Breyten Breytenbach, Joseph Brodsky, Allen Ginsberg en Lucebert een inspriratiebron vormden voor het schrijven van nieuwe poëzie. Janita Monna, voormalig programmeur, maakte een selectie uit de opgespoorde gedichten en voorzag ze van verhelderend commentaar en bijzondere anekdotes.

De presentatie van de bloemlezing gaat gepaard met een feestelijk programma. Ter afsluiting van het 40e Poetry International Festival wordt gekeken naar hoe literatuurfestivals in het algemeen en het Poetry International Festival in het bijzonder van invloed zijn op het beklijven van poëzie. Ook dit jaar zal blijken of het horen van de klank van een vreemde taal invloed heeft op het schrijven van poëzie, of contact met andere dichters, andere culturen en ander werk het schrijfproces verandert en of gedichten betekenis verliezen of juist krijgen in vertalingen. Niets daarvan staat van tevoren vast, dus het slotfeest wordt een avond vol verassingen.

Met ingang van het festival is Kijk, het heeft gewaaid verkrijgbaar voor €18,95.

luisterend publiek_slotavond.jpg
  Luisterend publiek op het festival van 1993 ¦ fotograaf Pieter Vandermeer

  •  Vrijdag 19 juni 21.30 uur, Grote Zaal ¦ presentatie: Jan Baeke en Wolter Wierbos
Poetry International Festival