Wreed Geluk - Hugo Claus

Wreed geluk. Claus, Vlaanderen en de liefde is de titel die John Albert Jansen gaf aan zijn film. De film is de eerste van een reeks dichtersportretten gemaakt voor Poetry International. 'Claus' leven was nooit harmonieus', legt de regisseur uit. In de film over het turbulente leven van Claus schetsen verscheidene collega's, familieleden en  andere naasten een mooi persoonlijk beeld van de ongrijpbare alleskunner. De film gaat op het Poetry International Festival in première. 

'De film gaat niet over de prozaschrijver, de toneelschrijver, de filmer of de publieke figuur. Het gaat alleen over de poëzie. Ik vind van al zijn werk zijn poëzie verreweg het sterkst. Daarin geeft hij zichzelf het meest bloot, kom je het dichtst bij zijn ziel. Zijn levenshouding was in wezen dat van "niemand zal mij kennen". Hij was voortdurend aan het fabuleren, loog alles bij elkaar. Van elke gebeurtenis die hij meemaakte waren minstens tien versies', aldus Jansen over zijn film.

In de film introduceert Jansen de hoofdpersonen, allen companen van Claus uit het Vlaamse land. Jansen wilde namelijk laten zien war de dichter in geworteld is. Daarom zegt hij gekozen te hebben voor echte oude vrienden. Vrienden zoals zoals de schilder Roger Raveel, die Claus kende vanaf 1946.

De film toont ook de contradictie die Claus' leven beheerste. 'De liefde en het lijden liggen dicht bij elkaar. Daarom is de titel van mijn film ook Wreed geluk. Hij is beschadigd door zijn lange verblijf in het nonneninternaat. Daar heeft hij zichzelf leren spelen, jongleren met woorden en omstandigheden. Zijn beschadigingen heeft hij op een fantastische manier weten te sublimeren', zegt Jansen.  

claus_klein.jpgbekende claus_klein.jpg
Hugo Claus tijdens Poetry International Festival 1993 & portretfoto ¦ fotograaf Pieter Vandermeer

  •  Dinsdag 16 juni 20.00 uur, Kleine Zaal ¦ première
  •  DVD bestellen? (€ 19,95 + € 3,50 verzendkosten). Klik hier.
Poetry International Festival